Vajinal mantar enfeksiyonu kadınların birçoğunun hayatında en az bir kez geçirebileceği yaygın bir enfeksiyon tipidir. Bu enfeksiyon yaygın olmasına rağmen ihmale gelmeyecek bir enfeksiyondur. Vajinal mantar enfeksiyonu ilaç tedavisi görmezse iyileşme süresi uzar ve kronik hale gelebilir. Bu enfeksiyondan kurtulmak zor değildir. Vajinal bölgesinde doğal olarak bulunan bakteri ve mantar florası çeşitli etmenler ile değişerek mantar sayısında artmaya ve bu bölgede mantarlara bağlı enfeksiyon gelişmesine neden olabilir. Tıpta Kandidiyazis olarak bilinen bu enfeksiyon şiddetli kaşıntıya, akıntıya, şişme ve tahrişe neden olabilmektedir. Tedavi ile şikayetler birkaç gün içerisinde geçirilir ancak bazı daha ileri enfeksiyonlarda bu süre birkaç haftayı bulabilir. Ayrıca bu tedavi düzenli olarak uygulanmazsa enfeksiyonun tekrar etme riski de vardır. Bazı durumlarda bu mantarlar ilaca direnç geliştirebilir ve tekrar ederek kronikleşme yolunda ilerler.
Vajinal Mantar Nasıl Bulaşır?
Vajinal mantar aslında sanıldığı üzere dışarıdan bulaşan bir enfeksiyon değildir. Vajinal mantar dışardan bulaşma riski de olan bu enfeksiyona vajina florasında bulunan laktobasil isimli mikroorganizmaların sayısının azalması ve vajina pH’ının bozulması ile etkinliğini gösterir. Bu durum bölgede doğal olarak bulunan mantarlara çoğalma ve enfeksiyon oluşturma olanağı tanır. Dost mikroorganizmalar olarak bilinen laktobasillerin sayısının azalmasından en çok Candida Albicans adı verilen vajinal mantar faydalanmakta ve çoğalarak enfeksiyon yaratmaktadır. Bu sebeplere ek olarak cinsel ilişki, temiz olmayan tuvaletler ya da havuzlar bu enfeksiyona yol açabilmektedir. Bağışıklık sisteminin baskılandığı rahatsızlıklar da mantarların çoğalması için fırsat oluşturabilmektedir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı, gebelik gibi durumlarda da vajinal mantar rahatsızlığı görülebilmektedir. Şeker hastalığı vajinal sıvıda şeker miktarını arttırdığı için vajinal mantar oluşumuna neden olabilmektedir. İç çamaşırlar ya da pantolonların hava almayan, naylon ya da sentetik yapıda olanları da vajina bölgesini nemli bırakarak mantar oluşumuna kapı açmaktadır. Doğum kontrol hapları vajina pH’ında değişimlere neden olabilmekte ve vajinal akıntıyı arttırarak laktobasiller için önemli olan östrojen dengesini bozabilmektedir. Bunun sonucu olarak da mantar oluşumunu arttırabilmektedir.
Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?
Vajinal mantar olmak oldukça yaygın olduğu gibi teşhisi ve anlaşılması da bir o kadar kolaydır. Genital bölgede yoğun kaşıntı, yanma hissi, kızarıklık, şişme, cinsel ilişkiye girerken ağrı ve yanma hissi, idrara çıkıldığında idrarın temas ettiği yerlerde yanma hissi vajinal mantar belirtilerindendir. Kaşıntı etkisi ile vajinal bölge ve çevresinde tahriş olmakla beraber soyulmalar da görülebilir. Vajinal mantar nedeniyle olan bu akıntı genellikle kokusuzdur. Beyaz renkte, süt kesiği veya peynir benzeri kıvamda ve kireç görünümündedir. Bu durumun yarattığı sıkıntılardan korunmak için pamuktan iç çamaşırlar ve bol kıyafetler kullanılmalı iç çamaşırlar sıklıkla değiştirilmelidir. Vajinal mantar sürecinde kullanılan iç çamaşırlar yüksek derecede ve ayrı olarak yıkanmalıdır. İç çamaşırları ütülemek de bu süreçte oldukça büyük öneme sahiptir.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir?
Vajinal Mantarın tedavisi oldukça kolaydır. Ancak bu rahatsızlığa yakalanıldığından şüphe ediliyorsa uzman bir jinekolog tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Vajinal mantar benzeri farklı rahatsızlıklar da olabilir ve bu süreçte bir uzmana danışmadan evde yapılan ilaçlar ya da eczaneden alınan kremler faydadan çok zarara yol açabilir. Vajina bölgesinin hijyenine dikkat etmek, temiz olmayan tuvalet ve havuzlardan uzak durmak, ıslak mayo ve kıyafetlerle uzun süre vakit geçirmemek mantar üremesini engelleyici önlemlerdendir. Mantarlar nemli ve ılık bölgelerde hızla üreme özelliğine sahiptirler. Vajinal mantar ile beraber akıntı problemi yaşayan kadınların muayene olmaları oldukça önemlidir. Bu akıntıya bakteri sebepli Gardnerella Vajiniti ya da parazit nedenli Trikomans enfeksiyonu da yol açabilmektedir. Ayrıca cinsel ilişki yolu ile bulaşabilen klamidya, mikoplasma ve ureoplasma gibi farklı enfeksiyonlar gerçekleşmiş olabilir. Bu enfeksiyon sebeplerinden bir ya da birkaçı beraber seyredebilir. Enfeksiyonla beraber rahim ağzı yaraları oluşabilir ve bu durum mutlaka smear testi ile incelenmelidir. Olası enfeksiyon ile mutlaka uzmanlara danışılmalı ve uzman kontrolünde tedavi yapılmalıdır. Kadınların bu konuda bilinçli olması gerekmektedir. Bu mantar hafife alınmamalı ve erken teşhis ile tedavi süreci başlatılmalıdır.