Vajinal Enfeksiyon Nedenleri

Vajinal enfeksiyon tıp dilinde Vajinit kadınların jinekologlara en çok başvurma sebeplerindendir. Vajinit kadınların birçoğunun hayatını etkilemektedir. Bu enfeksiyon birden fazla mikroorganizma nedenli olabilmektedir. Vajinal akıntı normalde vajina ortamının sağlıklı bir şekilde nemli kalmasını sağlayan berrak bir salgıdır. Hamilelikte, cinsel uyarılmada ve yumurtlama dönemlerinde vajina akıntısı artabilmektedir. Doğal olan bu durum herhangi bir şikayet oluşturmadığı gibi hastalık belirtisi olarak da nitelendirilmez. Vajinal akıntının sıklaşması ve artması, rengi ve kokusunda değişiklik olması, kıvamının değişmesi ve yanma-kaşıntı gibi hisler uyandırması vajinal enfeksiyon belirtisi olabilir. Vajinal enfeksiyon hayati risk taşıyan bir rahatsızlık değildir ancak erken teşhis ve doğru tedavi uygulanmazsa ciddi sağlık sorunları yaratabilir.

 

Vajinal Enfeksiyon Nedenleri Nelerdir?

 

Vajinal enfeksiyona temelde 3 mikroorganizma türü neden olabilmektedir. Bu mikroorganizmalar mantar, bakteri ve parazitlerdir. Mantarlar arasında vajinal enfeksiyona en sık neden olanlardan biri Candida albicans’dır. Bakteriler arasında vajinal enfeksiyona en sık neden olan ise Gardnerella vaginalis’dir. Parazitlerden Trichomonas vaginalis de en çok vajinal enfeksiyon sebebi olarak görülmektedir. Bu mikroorganizmalara ek olarak Chlamydia ve Micoplasma ailesinden bakteriler, Neisseria gonorrhoea, Escherichia coli, Giardia lamblia, Balantidum coli, Entamoeba histolytica ve Ureaplasma urealiticum da vajinal enfeksiyona neden olan mikroorganizmalardandır. Vajinal enfeksiyon vajina bölgesinde pH değişimleri ve genital bölge florasının değişimleri ile görülmektedir. Normalde bu bölgede bulunan ve doğal ortamı koruyan mikroorganizmaların pH ve diğer unsurların değişimi ile sayılarını arttırması enfeksiyona sebebiyet verebilir. En çok rastlanılan vajinit sebepleri mantarlardan kaynaklanmaktadır. Kandidal vulvovanjinit ismi verilen bu tabloda mantar sayısındaki artış vajinal enfeksiyona neden olmaktadır. Bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlarda bakteriyel vajinoz ve parazit kaynaklı enfeksiyonlar trikomonal vajinit isimleri kullanılmaktadır. Vajinal enfeksiyon şikayetlerinin büyük çoğunluğundan sorumlu olan Candida albicans isimli mantar sağlıklı kişilerin deri ve mukoza tabakalarında normal olarak bulunmaktadır. Bu floranın dengesindeki değişimler mantarların sayısal artışı ile beraber enfeksiyona yol açmaktadır. Bu enfeksiyonlar etkili bir şekilde tedavi edilmezse tekrar etme riski taşımaktadırlar. Bu enfeksiyonlar erkenden teşhis edilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Tedavi sadece semptomlar ortadan kalkınca değil doktorun tavsiye ettiği sürece devam etmelidir. Aksi takdirde enfeksiyon tekrar edebilir veya kronikleşerek yaşam kalitesini oldukça kötü etkileyebilir.

 

Vajinal Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

 

Vajinal enfeksiyonlarda kandidal vulvovajinit yani mantar kaynaklı enfeksiyonlar şiddetli kaşıntı ve tahrişe neden olmaktadır. Cinsel organın dışında kızarıklık ve şişlikler gözlenmekle beraber peynir kıvamında vajinal akıntıya sebep olmaktadır. Gardnerella vaginalis adlı bakterinin sebep olduğu enfeksiyonlarda bazı durumlarda kaşıntı ve kızarıklık görülmekle beraber en ayırt edici özelliği balık kokulu vajina akıntısıdır. Parazit kanyaklı vajinal enfeksiyon olan trikomonal vajinitte ise belirtiler adet dönemi sonrası ve hamilelikte artmaktadır. Sarı-yeşil renkte kötü kokulu akıntı ile bu enfeksiyon ayırt edilebilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı, idrara çıkıldığında idrarın değdiği yerlerde yanma hissi ve bazı hastalarda karın bölgesinin alt kısmında hissedilen ağrı bu enfeksiyon türünü diğerlerinden ayırmaktadır.

 

Vajinal Enfeksiyon Nasıl Önlenir?

 

Vajinit oluşumuna dar ve sıkı, hava almayan sentetik giysiler giyilmesi neden olabilmektedir. Bu giysiler genital bölgenin hava alamamasına ve nemlenmesine neden olmaktadır. Bakteri ve mantar üremesini arttıracak durumlara yol açmaktadır. Hamilelik döneminde oluşan hormonal değişimler vajina bölgesi pH’ını değiştirmektedir. Bu durum bakteri ve mantar florasında değişmelere neden olarak enfeksiyon tablosuna neden olabilir. Şeker hastalığı vajinal akıntıda şeker oranının artmasına ve mikroorganizma üremesinde artışa neden olabilir. Doğum kontrol haplarının kullanımı östrojen oranını azaltmakta ve normal mikroorganizma florasının dengelerini değiştirmektedir. Bu durum da vajinal enfeksiyon riski oluşturmaktadır. Yanlış temizlik alışkanlıkları enfeksiyon oluşma riskini arttırabilir. Temiz olmayan tuvaletlerin kullanılması ve temizliğinden şüphe duyulan havuzlara girilmesi enfeksiyona sebebiyet verebilir. Bağışıklık sisteminin baskılanması da bu enfeksiyonlara kapı açmaktadır.

 

Vajinal Enfeksiyon Nasıl Tedavi Edilir?

 

Vajina enfeksiyonlar enfeksiyon sebebi mikroorganizmaya odaklı tedavi yöntemleri içermektedir. Bu tedavi yöntemlerine ek olarak kadınların temizlik alışkanlıklarını değiştirmesi ve daha dikkatli olması önerilmektedir. Mantar kaynaklı enfeksiyonlarda vajinal ya da oral olarak antifungal ilaçlar verilmektedir. Bakteri nedenli enfeksiyonlarda doğru spektrumlu antibiyotikler kullanılmaktadır. Parazit nedenli enfeksiyonlarda ise antiprotozoal ilaçlar kullanılmaktadır. Parazit nedenli vajinal enfeksiyon genellikle bu parazitlerin cinsel yolla bulaşmasından kaynaklanır. Bu nedenle bu tedaviye hastanın partneri de katılmalıdır. Bu tedavi sürecinde cinsel ilişkiye ara verilmelidir. Parazit kaynaklı enfeksiyonlarda cinsel ilişkiye ara verildiği gibi diğer enfeksiyonlarda da bir süre cinsel ilişkiye ara verilmelidir. Mantarlar ve bakteriler de bulaşma konusunda oldukça başarılıdır.

 

Vajinal enfeksiyon tıp dilinde Vajinit kadınların jinekologlara en çok başvurma sebeplerindendir. Vajinit kadınların birçoğunun hayatını etkilemektedir. Bu enfeksiyon birden fazla mikroorganizma nedenli olabilmektedir.